2023-12-30T13:43:46+01:00

Energielabel aanvragen kosten?

Heb je een energielabel nodig voor je woning? Vind hier de beste energielabel leveranciers van 2024! Vergelijk hieronder de kosten van een energielabel per energielabel leverancier. Selecteer via de filter jouw wensen en vind direct een erkende energielabel leverancier.

Energielabel aanvragen kosten

Keuzehulp

Werkzaam in:
Werkwijze leverancier:

(23 reviews)9.7/10
Homekeur € 349,- Zelf online afspraak inplannen!

Homekeur is dé specialist voor energielabels en bouwtechnische keuringen. Heeft u een energielabel nodig voor uw woning? Binnen 3 werkdagen geregeld! Homekeur heeft een landelijk netwerk van deskundige inspecteurs.

20 jaar ervaring
Landelijk netwerk
Snelle afspraak
(0 reviews)0.0/10
EP-Vision energielabels Vanaf € 270,-

EP-Vision voorziet uw woning van een energielabel voor een scherp tarief!

Ruime ervaring
Vakkundig
Eerlijk tarief
(3 reviews)10.0/10
WoonKeur € 325,-

Ervaar topkwaliteit energielabels voor particulier vastgoed in heel Nederland.

Eerlijk en direct
Klantgericht
Snel rapport
(4 reviews)7.5/10
Hasibo € 390

HASIBO is een ervaren specialist op het gebied van energieprestaties en energiezuinigheid in de gebouwde omgeving. Ons focusgebied betreft woningen.

Scherp tarief
Goede communicatie
Vakkundig

Energielabel aanvragen kosten

✅ Wat is een energielabel?

Een energielabel vertelt u hoe veel of hoe weinig energie uw woning verbruikt. De labelklassen voor woningen lopen van label A tot en met label G. Heeft uw woning een A-label? Dan is uw woning zeer zuinig! Heeft uw woning een G-label? Dan is uw woning zeer onzuinig.

Daarnaast staat er in een energielabel welke energiebesparende maatregelen mogelijk zijn in uw woning. Denk dan bijvoorbeeld aan maatregelen zoals dubbel glas, isolatie van het dak of de muren, zonnepanelen, verwarming, etc.

✅ Wat kost een energielabel?

De kosten van een energielabel variëren per energielabel leverancier, maar beginnen vanaf € 250,- inclusief btw.

✅ Wat zijn de voordelen van een energielabel?

Een energielabel heeft diverse voordelen. Denk dan onder andere aan:

  • Kopers of huurders van een woning zien direct of een woning zuinig is of niet.
  • Is een woning niet zo zuinig? Dan zie je direct hoe je er voor kan zorgen dat de woning een stuk zuiniger wordt en meer comfort krijgt.
  • Een energielabel kan positieve invloed hebben op de verkoop- of verhuurprijs van een huis.
  • Heeft een huis een groen label (A of B)? Dan kan het de verkoop of verhuur van een woning een stuk versnellen. De meeste mensen willen toch graag een energiezuinige woning, omdat dit zorgt voor een lagere energierekening en een hoger wooncomfort.

Wilt u een energielabel aanvragen? Vergelijk de aanbieders van energielabels op prijs en reviews via deze website!

✅ Is een energielabel verplicht?

Is een energielabel verplicht? Als jij je woning wilt verkopen of verhuren dan is een energielabel inderdaad verplicht. Dit geldt niet bij een beschermd monument of bij een fabriekshal.

✅ Hoe kan ik een energielabel aanvragen?

Tot en met 31 december 2020 kun jij zelf een energielabel regelen via de website energielabelvoorwoningen.nl. De kosten hiervoor zijn hooguit een paar tientjes. Vanaf 2021 kan je niet zelf meer een energielabel regelen, maar moet je een erkend deskundige inschakelen. Een erkend deskundige vindt je op deze website.

Populaire blogs

  • Energielabel huis

Energielabel C, D, E, F of G? Minder hypotheek!

22-07-2020|

In juni 2020 heeft Triodos aangekondigd dat ze de maximale hypotheek gaan verlagen bij een energie onzuinig huis. Waarom gaan ze dat doen vraag jij je wellicht af?

  • Energielabel aanvragen

Regel nu nog een energielabel!

14-07-2020|

Ga jij je woning verkopen? Dan is een energielabel verplicht. Op dit moment kun jij zelf een energielabel regelen voor hooguit een tientje maar daar gaat verandering in komen!

  • Energielabel woning aanvragen

Energielabel A of C? Dat kan veel geld schelen!

19-06-2020|

Heeft jouw huis energielabel A? Dan zal je energierekening een stuk lager zijn dan als dit huis energielabel C heeft. Hoe hoger het label hoe meer geld jij bespaart!

Energielabel aanvragen kosten

Dat een energielabel aanvragen kosten met zich meebrengt, mag niet verbazen. Dat die kosten hoger liggen wanneer de energiedeskundige bij je thuis moet langskomen, is ook gewoon logisch. Onder de nieuwe regels voor het aanvragen van het energielabel zal de aanvraagprocedure dan ook duurder worden. Ontdek hier wat een energielabel aanvragen kosten kan.

Wat kan een energielabel aanvragen kosten in 2020?

Tot het einde van 2020 is het mogelijk om een energielabel aan te vragen via de online tool van de overheid. Het voordeel hiervan is dat de kosten heel beperkt zijn. In de tool worden tientallen deskundigen getoond waaruit je kan kiezen. Al deze deskundigen gebruiken hetzelfde computerprogramma, kwaliteitsverschillen zijn er dan ook niet. In principe gaat men bij een energielabel aanvragen kosten vergelijken en zal men zelden meer dan een tientje betalen. Gemiddeld genomen reken je op energielabel aanvragen kosten van zo’n 7,5 euro.

Waarop je eventueel wel kan letten is of de deskundige bij de Geschillencommissie Energielabel is aangesloten. Klachten over de erkend deskundige (maar niet over het toegewezen label) kan je dan laagdrempelig aan de Geschillencommissie voorleggen. Vaak zijn de kosten dan net iets hoger, maar zelden moet je tientallen euro’s betalen. Wij raden aan om van deze goedkope regeling gebruik te maken en tijdig een energielabel aan te vragen.

Wat zal een energielabel aanvragen kosten vanaf 2021?

Vanaf 2021 moet de deskundige bij je thuis langskomen om objectief vaststellingen te doen en het juiste label vast te stellen. Hierdoor zal het energielabel correcter zijn, maar het is natuurlijk maar logisch dat zo’n energielabel aanvragen kosten met zich meebrengt. Wat zal zo’n energielabel aanvragen kosten? Duidelijkheid is er nog niet en iedere deskundige kan opnieuw eigen tarieven opleggen, maar het is wel al duidelijk dat je met fors hogere energielabel kosten rekening moet houden.

Zo gaf minister Kajsa Ollongren van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties eerder aan dat je bij een nieuw energielabel aanvragen kosten moet begroten van zo’n 190 euro. Dat is 25 keer meer dan wat een energielabel aanvragen kosten mag in 2020. Bovendien geven andere experts aan dat het bedrag ook hoger kan liggen omdat sommige experts eveneens andere kosten in rekening zullen brengen. Zij rekenen dan op ongeveer 200 tot 250 euro.

Energielabel aanvragen kosten: vergelijken loont

Wat een energielabel aanvragen kosten zal, is nog niet helemaal duidelijk. Wel is het duidelijk dat de kostprijs sterk kan variëren. Net zoals bij het aanvragen van een energielabel in 2020 is het dan ook belangrijk om verschillende aanbieders te vergelijken. De kosten zullen daarbij een belangrijke rol spelen, maar nu spelen ook andere factoren een rol. Zo is niet elke energielabelleverancier overal actief, kunnen ze niet altijd even snel een afspraak maken of is het niet altijd mogelijk om achteraf te betalen. Ook een garantie op het energielabel is niet steeds inbegrepen.

Enerzijds raden wij aan om bij een energielabel aanvragen kosten te vergelijken, maar anderzijds ook om goed te letten op de ervaring en de werkwijze van de energiedeskundige. Via onze vergelijkingstool vind je in een handomdraai een geschikte energiedeskundige in je regio.