Keuzehulp
Homekeur is dé specialist voor energielabels en bouwtechnische keuringen. Heeft u een energielabel nodig voor uw woning? Binnen 3 werkdagen geregeld! Homekeur heeft een landelijk netwerk van deskundige inspecteurs.
Landelijk netwerk
Snelle afspraak
Klantgericht
Snel rapport
HASIBO is een ervaren specialist op het gebied van energieprestaties en energiezuinigheid in de gebouwde omgeving. Ons focusgebied betreft woningen.
Goede communicatie
Vakkundig
* Sinds 1 januari 2021 geldt een nieuwe regelgeving waarbij woningen die verkocht of verhuurd worden bij de transactie moeten beschikken over het nieuwe energielabel. Deze moet opgesteld zijn door een gecertificeerd en erkend deskundige. Omdat deze regelgeving nog heel nieuw is, is het aantal gecertificeerde leveranciers op deze site nog beperkt.
✅ Wat is een energielabel?
Een energielabel vertelt u hoe veel of hoe weinig energie uw woning verbruikt. De labelklassen voor woningen lopen van label A tot en met label G. Heeft uw woning een A-label? Dan is uw woning zeer zuinig! Heeft uw woning een G-label? Dan is uw woning zeer onzuinig.
Daarnaast staat er in een energielabel welke energiebesparende maatregelen mogelijk zijn in uw woning. Denk dan bijvoorbeeld aan maatregelen zoals dubbel glas, isolatie van het dak of de muren, zonnepanelen, verwarming, etc.
✅ Wat kost een energielabel?
De kosten van een energielabel variëren per energielabel leverancier, maar beginnen vanaf € 250,- inclusief btw.
✅ Wat zijn de voordelen van een energielabel?
Een energielabel heeft diverse voordelen. Denk dan onder andere aan:
- Kopers of huurders van een woning zien direct of een woning zuinig is of niet.
- Is een woning niet zo zuinig? Dan zie je direct hoe je er voor kan zorgen dat de woning een stuk zuiniger wordt en meer comfort krijgt.
- Een energielabel kan positieve invloed hebben op de verkoop- of verhuurprijs van een huis.
- Heeft een huis een groen label (A of B)? Dan kan het de verkoop of verhuur van een woning een stuk versnellen. De meeste mensen willen toch graag een energiezuinige woning, omdat dit zorgt voor een lagere energierekening en een hoger wooncomfort.
Wilt u een energielabel aanvragen? Vergelijk de aanbieders van energielabels op prijs en reviews via deze website!
✅ Is een energielabel verplicht?
Is een energielabel verplicht? Als jij je woning wilt verkopen of verhuren dan is een energielabel inderdaad verplicht. Dit geldt niet bij een beschermd monument of bij een fabriekshal.
✅ Hoe kom ik aan een energielabel?
U kunt via deze website een energielabel leverancier opzoeken en daar een energielabel aanvragen. Een energielabel kunt u laten opstellen door een erkend deskundige. Voorheen kon u zelf online een energielabel aanvragen, maar sinds 1 januari 2021 is dit niet meer mogelijk.
Populaire blogs
Energielabel C, D, E, F of G? Minder hypotheek!
In juni 2020 heeft Triodos aangekondigd dat ze de maximale hypotheek gaan verlagen bij een energie onzuinig huis. Waarom gaan ze dat doen vraag jij je wellicht af?
Regel nu nog een energielabel!
Ga jij je woning verkopen? Dan is een energielabel verplicht. Op dit moment kun jij zelf een energielabel regelen voor hooguit een tientje maar daar gaat verandering in komen!
Energielabel A of C? Dat kan veel geld schelen!
Heeft jouw huis energielabel A? Dan zal je energierekening een stuk lager zijn dan als dit huis energielabel C heeft. Hoe hoger het label hoe meer geld jij bespaart!
Kosten energielabel
De kosten van het energielabel liggen in 2021 gevoelig hoger dan in 2020 en dat heeft te maken met de nieuwe eisen. Zo zou een energielabel aanvragen in 2021 gemiddeld tot 25 keer meer kosten dan in 2020. Daarnaast wordt het energielabel wel accurater en zal het ook belangrijker worden voor kopers en huurders, maar ook voor de bank.
Kosten energielabel aanvragen in 2020
De kosten energielabel aanvragen zijn in 2020 nog heel beperkt. Via de tool van de Rijksoverheid vraag je eenvoudig een definitief energielabel aan en kies je er even een energiedeskundige uit. De meeste energiedeskundige bekijken je dossier voor minder dan een tientje. De gemiddelde kosten energielabel aanvragen bedragen zo’n 7,50 tot 10 euro, maar sommigen vragen ook 20 tot 30 euro. Ze gebruiken echter allemaal dezelfde software en veel verschillen zijn er eigenlijk niet. Tot eind 2020 is het mogelijk om aan dergelijke lage kosten een energielabel aan te vragen.
Kosten energielabel aanvragen vanaf 2021
Houd er rekening mee dat vanaf 1 januari 2021 door de hogere kosten een energielabel aanvragen minder aangenaam zal zijn. Vanaf dan moet een erkende deskundige bij je langskomen om zelf de nodige vaststellingen te doen. Hierdoor is het moeilijker om te broddelen met gegevens en wordt het energielabel accurater. Het nadeel is dat de oplopende kosten het energielabel minder toegankelijk maken. Volgens het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties moet je rekenen op zo’n 190 euro, maar tarieven van 250 euro of meer zijn niet ongewoon. Hoe dan ook zullen de kosten het energielabel vanaf 2021 tientallen keren duurder maken. Goed vergelijken is daarom heel belangrijk.
Kosten energielabel verbeteren
Een beter energielabel brengt extra kosten met zich mee, maar zorgt vaak ook in lagere energiekosten en bovendien is je woning meteen ook aantrekkelijker voor kopers of huurders. De eventuele kosten en de invloed op je energierekening en energielabel simuleer je via de website Verbeterjehuis.nl van de Rijksoverheid. De simulator stelt automatisch een aantal verbeteropties voor en geeft aan welke kosten je mag verwachten. Vooral bij woningen die momenteel slecht scoren is de besparing heel hoog, hoewel we hetzelfde kunnen zeggen over de investering.
Het blijft natuurlijk mogelijk om maatwerkadvies te ontvangen. Een maatwerkadviesbureau helpt je de kosten en opbrengsten nog beter in kaart te brengen, maar werkt natuurlijk niet gratis.
Houd niet alleen rekening met kosten energielabel
Hoewel een energielabel aanvragen duurder wordt, mag je niet blind zijn voor de potentiële voordelen. Een energielabel dat accurater is zorgt ervoor dat kopers er meer waarde aan gaan hechten, waardoor een woning met een goede energielabel misschien wel meer waard wordt.
Bovendien hebben sommige banken al aangegeven dat ze ook meer rekening zullen houden met het energielabel. Bij Triodos nemen ze bijvoorbeeld aan dat wie in een energie-onzuinig huis woont, meer moet betalen aan energie waardoor er minder ruimte blijft voor het betalen van de hypotheek. Daarnaast halen ze aan dat de woningwaarde lager ligt. Daarom leggen ze strengere voorwaarden op en is het niet mogelijk om 100% van de waarde te lenen als het huis een energielabel C of slechter heeft.