2020-07-30T19:51:27+01:00

Energielabel aanvragen?

Wil je een energielabel aanvragen voor je woning? Vind hier de beste energielabel leveranciers van 2020 en vergelijk op prijs en reviews! Selecteer via de filter jouw wensen en vind direct een erkende energielabel leverancier.

Energielabel aanvragen

Keuzehulp

Werkzaam in:
Werkwijze leverancier:

(20 reviews)9.6/10
Homekeur € 290,-

Homekeur is dé specialist voor energielabels en bouwtechnische keuringen. Heeft u een energielabel nodig voor uw woning? Binnen 3 werkdagen geregeld! Homekeur heeft een landelijk netwerk van deskundige inspecteurs.

20 jaar ervaring
Landelijk netwerk
Snelle afspraak

Energielabel aanvragen

✅ Wat is een energielabel?

Een energielabel vertelt u hoe veel of hoe weinig energie uw woning verbruikt. De labelklassen voor woningen lopen van label A tot en met label G. Heeft uw woning een A-label? Dan is uw woning zeer zuinig! Heeft uw woning een G-label? Dan is uw woning zeer onzuinig.

Daarnaast staat er in een energielabel welke energiebesparende maatregelen mogelijk zijn in uw woning. Denk dan bijvoorbeeld aan maatregelen zoals dubbel glas, isolatie van het dak of de muren, zonnepanelen, verwarming, etc.

Wilt u een energielabel aanvragen? Vergelijk de aanbieders van energielabels op prijs en reviews via deze website!

✅ Wat kost een energielabel?

De kosten van een energielabel variëren per energielabel leverancier, maar beginnen vanaf € 250,- inclusief btw.

✅ Wat zijn de voordelen van een energielabel?

Een energielabel heeft diverse voordelen. Denk dan onder andere aan:

  • Kopers of huurders van een woning zien direct of een woning zuinig is of niet.
  • Is een woning niet zo zuinig? Dan zie je direct hoe je er voor kan zorgen dat de woning een stuk zuiniger wordt en meer comfort krijgt.
  • Een energielabel kan positieve invloed hebben op de verkoop- of verhuurprijs van een huis.
  • Heeft een huis een groen label (A of B)? Dan kan het de verkoop of verhuur van een woning een stuk versnellen. De meeste mensen willen toch graag een energiezuinige woning, omdat dit zorgt voor een lagere energierekening en een hoger wooncomfort.

Wilt u een energielabel aanvragen? Vergelijk de aanbieders van energielabels op prijs en reviews via deze website!

✅ Is een energielabel verplicht?

Is een energielabel verplicht? Als jij je woning wilt verkopen of verhuren dan is een energielabel inderdaad verplicht. Dit geldt niet bij een beschermd monument of bij een fabriekshal.

✅ Hoe kan ik een energielabel aanvragen?

Tot en met 31 december 2020 kun jij zelf een energielabel regelen via de website energielabelvoorwoningen.nl. De kosten hiervoor zijn hooguit een paar tientjes. Vanaf 2021 kan je niet zelf meer een energielabel regelen, maar moet je een erkend deskundige inschakelen. Een erkend deskundige vindt je op deze website.

Populaire blogs

  • Energielabel huis

Energielabel C, D, E, F of G? Minder hypotheek!

22-07-2020|

In juni 2020 heeft Triodos aangekondigd dat ze de maximale hypotheek gaan verlagen bij een energie onzuinig huis. Waarom gaan ze dat doen vraag jij je wellicht af?

  • Energielabel aanvragen

Regel nu nog een energielabel!

14-07-2020|

Ga jij je woning verkopen? Dan is een energielabel verplicht. Op dit moment kun jij zelf een energielabel regelen voor hooguit een tientje maar daar gaat verandering in komen!

  • Energielabel woning aanvragen

Energielabel A of C? Dat kan veel geld schelen!

19-06-2020|

Heeft jouw huis energielabel A? Dan zal je energierekening een stuk lager zijn dan als dit huis energielabel C heeft. Hoe hoger het label hoe meer geld jij bespaart!

Hoe moet ik een energielabel aanvragen?

Tot en met 31 december 2020 is een energielabel aanvragen vrij eenvoudig. Nadien worden de regels strikter en zal een energielabel aanvragen ook duurder worden. Wij leggen uit hoe een energielabel aanvragen verloopt en raden je aan om nog voor 31 december 2020 een energielabel aan te vragen.

Energielabel aanvragen tot en met 31 december 2020

Tot en met 31 december 2020 geldt de soepele regeling omtrent het energielabel. Het is mogelijk om online te controleren wat je energielabel is en vervolgens kan je online een energielabel aanvragen. Een energielabel aanvragen doe je door naar de website Energielabelvoorwoningen.nl te surfen en er in te loggen met je DigiD. Controleer er vervolgens al je woninggegevens en pas ze aan. Het systeem kan je eventueel om extra bewijzen vragen, zoals foto’s, facturen of bouwtechnische rapporten. Vervolgens selecteer je een erkend deskundige die je aanvraag op basis van de doorgegeven informatie controleert. Vanop afstand controleert de deskundige, een energieadviseur, bouwtechnisch specialist of een makelaar de gegevens. De deskundige komt dus niet bij je langs. Na de goedkeuring ontvang je binnen enkele dagen een definitief energielabel. Het definitief energielabel kost hooguit een tientje.

Het energielabel dat voor 1 januari 2021 wordt toegekend, blijft 10 jaar geldig. De procedure is eenvoudiger en goedkoper en daarom raden wij iedereen aan om tijdig, voor 1 januari 2021, een energielabel aan te vragen via de website Energielabelvoorwoningen.nl.

Energielabel aanvragen vanaf 1 januari 2021

Vanaf 1 januari 2021 zal een energielabel aanvragen volledig anders verlopen. Energielabels worden dan enkel nog opgesteld op basis van de norm NTA 8800. Dit moet gebeuren door een gediplomeerde en vakbekwame adviseur die ter plaatse moet komen. Je kan dus niet meer online een energielabel aanvragen, maar moet een afspraak maken met een erkend deskundige. De erkend deskundige komt bij je thuis langs en voert een onderzoek uit. Dit onderzoek duurt ongeveer 1 tot 2 uur. De energiedeskundige houdt onder andere rekening met de isolatie, de installaties en de afmetingen en bepaalt nauwgezet het energielabel. Hierbij brengt de deskundige een aantal aanbevelingen uit die ook op het energielabel komen te staan.

Het nieuwe energielabel zal objectiever zijn, maar het is natuurlijk logisch dat een energielabel aanvragen vanaf 1 januari 2021 duurder wordt. Voorzichtige schattingen van de Rijksoverheid wijzen op een bedrag van ongeveer 100 tot 200 euro en de prijzen zullen natuurlijk verschillen van energielabelleverancier tot energielabelleverancier. Op de website van de Rijksoverheid geeft men niet aan of deze prijzen inclusief of exclusief btw zijn. Navraag leert ons bovendien dat de prijzen in de praktijk hoger zullen liggen en waarschijnlijk beginnen vanaf 250 euro (incl. btw).

Eerst vergelijken en dan pas een energielabel aanvragen

Elke energielabelleverancier hanteert eigen prijzen en de prijs voor het energielabel is dan ook afhankelijk van je eigen keuzes. Sommige energielabelleveranciers zijn in volledig Nederland werkzaam, maar anderen slechts in enkele provincies. Bovendien verschilt ook de werkwijze. Daarom raden wij aan om altijd eerst een goede vergelijking te maken. Pas nadien ga je over tot een energielabel aanvragen. Vergelijk energielabelleveranciers en vraag goedkoop een energielabel aan.