Keuzehulp
Homekeur is dé specialist voor energielabels en bouwtechnische keuringen. Heeft u een energielabel nodig voor uw woning? Binnen 3 werkdagen geregeld! Homekeur heeft een landelijk netwerk van deskundige inspecteurs.
Landelijk netwerk
Snelle afspraak
Klantgericht
Snel rapport
HASIBO is een ervaren specialist op het gebied van energieprestaties en energiezuinigheid in de gebouwde omgeving. Ons focusgebied betreft woningen.
Goede communicatie
Vakkundig
✅ Wat is een energielabel?
Een energielabel vertelt u hoe veel of hoe weinig energie uw woning verbruikt. De labelklassen voor woningen lopen van label A tot en met label G. Heeft uw woning een A-label? Dan is uw woning zeer zuinig! Heeft uw woning een G-label? Dan is uw woning zeer onzuinig.
Daarnaast staat er in een energielabel welke energiebesparende maatregelen mogelijk zijn in uw woning. Denk dan bijvoorbeeld aan maatregelen zoals dubbel glas, isolatie van het dak of de muren, zonnepanelen, verwarming, etc.
✅ Wat kost een energielabel?
De kosten van een energielabel variëren per energielabel leverancier, maar beginnen vanaf € 250,- inclusief btw.
✅ Wat zijn de voordelen van een energielabel?
Een energielabel heeft diverse voordelen. Denk dan onder andere aan:
- Kopers of huurders van een woning zien direct of een woning zuinig is of niet.
- Is een woning niet zo zuinig? Dan zie je direct hoe je er voor kan zorgen dat de woning een stuk zuiniger wordt en meer comfort krijgt.
- Een energielabel kan positieve invloed hebben op de verkoop- of verhuurprijs van een huis.
- Heeft een huis een groen label (A of B)? Dan kan het de verkoop of verhuur van een woning een stuk versnellen. De meeste mensen willen toch graag een energiezuinige woning, omdat dit zorgt voor een lagere energierekening en een hoger wooncomfort.
Wilt u een energielabel aanvragen? Vergelijk de aanbieders van energielabels op prijs en reviews via deze website!
✅ Is een energielabel verplicht?
Is een energielabel verplicht? Als jij je huis wilt verkopen of verhuren dan is een energielabel inderdaad verplicht. Dit geldt niet bij een beschermd monument of bij een fabriekshal.
✅ Hoe kom ik aan een energielabel?
Tot en met 31 december 2020 kun jij zelf een energielabel regelen via de website energielabelvoorwoningen.nl. De kosten hiervoor zijn hooguit een paar tientjes. Vanaf 2021 kan je niet zelf meer een energielabel regelen, maar moet je een erkend deskundige inschakelen. Een erkend deskundige vindt je op deze website.
Populaire blogs
Energielabel C, D, E, F of G? Minder hypotheek!
In juni 2020 heeft Triodos aangekondigd dat ze de maximale hypotheek gaan verlagen bij een energie onzuinig huis. Waarom gaan ze dat doen vraag jij je wellicht af?
Regel nu nog een energielabel!
Ga jij je woning verkopen? Dan is een energielabel verplicht. Op dit moment kun jij zelf een energielabel regelen voor hooguit een tientje maar daar gaat verandering in komen!
Energielabel A of C? Dat kan veel geld schelen!
Heeft jouw huis energielabel A? Dan zal je energierekening een stuk lager zijn dan als dit huis energielabel C heeft. Hoe hoger het label hoe meer geld jij bespaart!
Energielabel woning: belang, betekenis en voorbeeld
Moet mijn huis een energielabel hebben? Waarom is het energielabel verplicht? En wat is het verschil tussen een A-energielabel huis en een G-energielabel woning? Ingewikkeld is het eigenlijk helemaal niet en een energielabel heeft echt wel een meerwaarde, maar het is dan wel belangrijk dat je goed snapt wat het belang ervan is.
Waarom een energielabel huis?
Het “energielabel huis” heeft een belangrijk doel: nieuwe woningeigenaars doen nadenken over hoe ze hun huis energiezuiniger kunnen maken. Bij de verkoop of een nieuwe verhuur moet je daarom over een definitief energielabel huis beschikken. Als je geen energielabel huis hebt, riskeer je dan ook een boete.
Een goed energielabel huis van bijvoorbeeld klasse A geeft niet alleen aan dat een woning milieuvriendelijk is, maar geeft ook belangrijke informatie over het wooncomfort en de energiebesparing. Voor kopers en huurders is een woning met een A-energielabel huis dan ook interessanter. Onrechtstreeks worden eigenaars dan ook aangemoedigd om in een energiezuinig huis te investeren. In ieder geval geeft het potentiële huurders en kopers een objectief document waarmee ze verschillende woningen eenvoudig kunnen vergelijken.
Betekenis van energielabel woning
Het energielabel woning kan verschillende klassen hebben. Dit gaat van het A-energielabel woning tot het G-energielabel woning. Het A-energielabel woning geeft aan dat de woning zeer zuinig is en dus ook zeer weinig CO2-uitstoot creëert. Het G-energielabel geeft dan weer aan dat de woning zeer onzuinig is en voor extra veel CO2-uitstoot zorgt. Bij het bepalen van een energielabel woning wordt er met veel zaken rekening gehouden zoals het type woning, de bouwperiode, de woonoppervlakte, de woonplaats en de energiebesparende maatregelen. Het bepalen van een energielabel woning is dan ook niet eenvoudig en soms kunnen kleine aanpassingen veel effect hebben of kan het zelfs niet eens in een hogere klasse resulteren.
Voorbeeldberekening energielabel huis
We gaan in dit geval uit van een vrijstaande woning, gebouwd in 1955. Deze vrijstaande woning heeft een woonoppervlakte van 150 m², wordt door twee personen bewoond en heeft helemaal geen isolatie. Wel heeft de woning dubbel glas. Voor warm water gebruiken ze een gasketel, maar er is geen ventilatiesysteem. Het hoeft niet te verbazen dat deze woning het G-energielabel huis heeft.
Brengen we nu spouwmuurisolatie en dakisolatie aan, dan wordt dit het F-energielabel huis. Gaan we voor goede vloerisolatie, dan wordt dit zelfs een E-energielabel huis. Vervolgens vervangen we de dubbele beglazing door H++-glas. Dit heeft geen effect en we blijven spreken van een E-energielabel huis. Na het plaatsen van vijf zonnepanelen, WTW-balansventilatie voor de hele woning en een HR-combiketel wordt het uiteindelijk een C-energielabel huis. De totale investering wordt geschat op 50.690 euro, maar maandelijks zou dit wel in 384 euro minder energiekosten resulteren. Voor een potentiële koper is dat natuurlijk waardevolle informatie.
Wanneer is een energielabel verplicht?
Een definitief energielabel is verplicht bij de verkoop, verhuur of de oplevering van een huis, appartement en bij utiliteitsgebouwen. Het gaat dan onder andere om kantoorgebouwen, gezondheidsgebouwen, overheidsgebouwen, winkels et cetera. Er zijn wel een aantal uitzonderingen voorzien, bijvoorbeeld voor kerken, fabriekshallen en recreatiewoningen die beperkt worden gebruikt en schuren en garages.