2023-12-30T13:47:36+01:00

Energielabel verplicht?

Bij de verkoop of verhuur van je huis heb je een energielabel nodig. Vind hier de beste energielabel leveranciers van 2024 en vergelijk op prijs en reviews! Selecteer via de filter jouw wensen en vind direct een erkende energielabel leverancier.

Energielabel verplicht

Keuzehulp

Werkzaam in:
Werkwijze leverancier:

(23 reviews)9.7/10
Homekeur € 349,- Zelf online afspraak inplannen!

Homekeur is dé specialist voor energielabels en bouwtechnische keuringen. Heeft u een energielabel nodig voor uw woning? Binnen 3 werkdagen geregeld! Homekeur heeft een landelijk netwerk van deskundige inspecteurs.

20 jaar ervaring
Landelijk netwerk
Snelle afspraak
(0 reviews)0.0/10
EP-Vision energielabels Vanaf € 270,-

EP-Vision voorziet uw woning van een energielabel voor een scherp tarief!

Ruime ervaring
Vakkundig
Eerlijk tarief
(3 reviews)10.0/10
WoonKeur € 325,-

Ervaar topkwaliteit energielabels voor particulier vastgoed in heel Nederland.

Eerlijk en direct
Klantgericht
Snel rapport
(4 reviews)7.5/10
Hasibo € 390

HASIBO is een ervaren specialist op het gebied van energieprestaties en energiezuinigheid in de gebouwde omgeving. Ons focusgebied betreft woningen.

Scherp tarief
Goede communicatie
Vakkundig

Energielabel verplicht?

✅ Is een energielabel verplicht?

Is een energielabel verplicht? Als jij je woning wilt verkopen of verhuren dan is een energielabel inderdaad verplicht. Dit geldt niet bij een beschermd monument of bij een fabriekshal.

✅ Wat is een energielabel?

Een energielabel vertelt u hoe veel of hoe weinig energie uw woning verbruikt. De labelklassen voor woningen lopen van label A tot en met label G. Heeft uw woning een A-label? Dan is uw woning zeer zuinig! Heeft uw woning een G-label? Dan is uw woning zeer onzuinig.

Daarnaast staat er in een energielabel welke energiebesparende maatregelen mogelijk zijn in uw woning. Denk dan bijvoorbeeld aan maatregelen zoals dubbel glas, isolatie van het dak of de muren, zonnepanelen, verwarming, etc.

✅ Wat kost een energielabel?

De kosten van een energielabel variëren per energielabel leverancier, maar beginnen vanaf € 250,- inclusief btw.

✅ Wat zijn de voordelen van een energielabel?

Een energielabel heeft diverse voordelen. Denk dan onder andere aan:

  • Kopers of huurders van een woning zien direct of een woning zuinig is of niet.
  • Is een woning niet zo zuinig? Dan zie je direct hoe je er voor kan zorgen dat de woning een stuk zuiniger wordt en meer comfort krijgt.
  • Een energielabel kan positieve invloed hebben op de verkoop- of verhuurprijs van een huis.
  • Heeft een huis een groen label (A of B)? Dan kan het de verkoop of verhuur van een woning een stuk versnellen. De meeste mensen willen toch graag een energiezuinige woning, omdat dit zorgt voor een lagere energierekening en een hoger wooncomfort.

Wilt u een energielabel aanvragen? Vergelijk de aanbieders van energielabels op prijs en reviews via deze website!

✅ Hoe kom ik aan een energielabel?

Tot en met 31 december 2020 kun jij zelf een energielabel regelen via de website energielabelvoorwoningen.nl. De kosten hiervoor zijn hooguit een paar tientjes. Vanaf 2021 kan je niet zelf meer een energielabel regelen, maar moet je een erkend deskundige inschakelen. Een erkend deskundige vindt je op deze website.

Populaire blogs

  • Energielabel huis

Energielabel C, D, E, F of G? Minder hypotheek!

22-07-2020|

In juni 2020 heeft Triodos aangekondigd dat ze de maximale hypotheek gaan verlagen bij een energie onzuinig huis. Waarom gaan ze dat doen vraag jij je wellicht af?

  • Energielabel aanvragen

Regel nu nog een energielabel!

14-07-2020|

Ga jij je woning verkopen? Dan is een energielabel verplicht. Op dit moment kun jij zelf een energielabel regelen voor hooguit een tientje maar daar gaat verandering in komen!

  • Energielabel woning aanvragen

Energielabel A of C? Dat kan veel geld schelen!

19-06-2020|

Heeft jouw huis energielabel A? Dan zal je energierekening een stuk lager zijn dan als dit huis energielabel C heeft. Hoe hoger het label hoe meer geld jij bespaart!

Energielabel verplicht in Nederland

Sinds 1 januari 2015 is een energielabel verplicht in Nederland bij de overdracht van een woning, appartement of een utiliteitsgebouw. Omdat een energielabel verplicht is, is het maar logisch dat er ook sancties zijn voorzien voor wie zich niet aan die verplichting houdt. Het gaat dan onder andere om hoge boetes. In sommige gevallen is het energielabel echter niet verplicht. Onder andere bij de verkoop van een kerk is het energielabel niet verplicht.

Wanneer is het energielabel verplicht?

Niet voor alle gebouwen is het energielabel verplicht, maar voor de meeste wel. Zo is het energielabel verplicht voor woningen, appartementen of utiliteitsbouwen zoals logiesgebouwen, onderwijsgebouwen of sportgebouwen. De verplichting geldt op moment van de verkoop, verhuur of oplevering. Ook wanneer je een huis laat bouwen is een energielabel met andere woorden verplicht.

Voor sommige gebouwen geldt er wel een uitzondering. Het gaat dan onder andere om beschermde monumenten volgens de Erfgoedwet, vrijstaande gebouwen met een gebruiksoppervlakte tot 50 m² en gebouwen die maximaal twee jaar in gebruik zijn (bv. noodwinkels).

Wanneer moet het energielabel verplicht worden overgedragen?

Dit hoeft pas op het moment dat er ook echt sprake is van een overdracht en niet wanneer de koopovereenkomst wordt ondertekend. Dat klinkt misschien onlogisch, maar dat is het zeker niet. In koopovereenkomsten staan vaak een aantal opschortende of ontbindende voorwaarden. Zo gaat de koopovereenkomst misschien niet door wanneer de koper geen lening krijgt bij de bank. Als je dan al het energielabel hebt overgedragen, moet je maar hopen dat je het ook effectief terugkrijgt. Om dergelijke problemen te voorkomen moet je het energielabel verplicht overdragen op het moment van de sleuteloverdracht. Natuurlijk ben je wel zo eerlijk om vooraf al even de nodige informatie te bezorgen.

Als je de koopovereenkomst door een makelaar laat opstellen zal er vaak een clausule te vinden zijn die je verplicht om het energielabel te bezorgen. Doe je dat niet, dan riskeer je natuurlijk dat de koper stappen onderneemt en je dwingt om een schadevergoeding te betalen.

Controle door Inspectie Leefomgeving en Transport

Omdat het energielabel verplicht is, wordt er ook nauwgezet op toegezien. Dat gebeurt door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). De wijze waarop de ILT dit doet, is voor de woningen anders dan voor de utiliteitsgebouwen. Bij een vaststelling zal je een waarschuwingsbrief ontvangen van de ILT. In sommige gevallen is zo’n waarschuwingsbrief natuurlijk onterecht. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer er helemaal geen sprake is van een verkoop aan een nieuwe eigenaar, bijvoorbeeld omdat het gaat om een mede-eigenaar die in de woning blijft wonen. Via de website van de rijksoverheid maak je melding van een onterechte waarschuwingsbrief.

Gevolgen van het ontbreken van het energielabel

Omdat een energielabel verplicht is, zal het ontbreken ervan ook een aantal onaangename gevolgen hebben. Zo zal je een boete krijgen. Sinds juli 2019 gaat het niet langer om een voorwaardelijke geldstraf, maar wordt de boete meteen opgelegd. De boete bedraagt 170 euro voor particulieren of 340 euro voor organisaties en bedrijven (cijfers in 2020). Het is de verkoper die de boete moet betalen.